Rruga e Arbrit, pamje te reja Qershor 2019 Rruga e Arbrit, pamje te reja Qershor 2019
Informacion mbi Rrugën e Arbrit, gjurma dhe projekti i rrugës. Sipas MIE kane perfunduar 43% te punimeve. Gjurma e “Rrugës së Arbërit” që në... Rruga e Arbrit, pamje te reja Qershor 2019

Informacion mbi Rrugën e Arbrit, gjurma dhe projekti i rrugës.

Sipas MIE kane perfunduar 43% te punimeve.

Gjurma e “Rrugës së Arbërit” që në historinë e popullit tonë njihet si rruga e Karvanëve ose pjesë e rrugës së vjetër Egnatia, e që ka lidhur historikisht Tiranën me Dibrën, sot është pjesë e korridorit të 8-të, e kualifikohet si një projekt me rendësi të veçantë për infrastrukturën rrugore të vendit dhe koncesionet/PPP

dhe është në përputhje të plotë me programin e qeverisë shqiptare për përmirësimin kombëtar të kushteve të jetesës, duke nxitur infrastrukturën.

Projekti eshte propozim i shoqerive “ Gjoka Konstruksion” dhe “Geoportal”

Gjurma e Rrugës së Arbërit sipas propozimit të projektuesit është ;

Tiranë – Bulqizë – Bllatë – 74 km nderkohë që gjurma e aksit ekzistues është 160km. duke shkurtuar distancën në rreth 50%.DSC00091

Të dhëna teknike :

 

Standarti – Kategoria C2. 2×3.5 (korsi asfaltike) +2×1.25 m (bankinë e asfaltuar) +2×0.75 (bankinë)

Rrezja minimale 120 ( 80m) sipas C2 pjerresia gjatësore max – 6.99 % standarti i sigurisë në tunele (tuneli dy tuba + korsi emergjence) .

realizimi i projektit – i plotë + dy degëzimet lidhja e Klosit me rrugën e Arbërit dhe segmenti deri në doganë.)

Vlera totale e punimeve është rreth 40.3 miliard lekë nga të cilat rreth 37.7 miliard leke kosto ndërtimore dhe 2.6 miliard lekë – kosto mirëmbajtje + operim i tunelit.

DSC00092

ky aks rrugor kalon ne Qarkun e Tiranës- në njesin Administrative të Zall – Bastarit e cila përbehet nga fshatrat Ferraj, Brar, Zall Dajt, Kurte, Zall Bastar, Bastar-Murriz me një popullsi prej 6525 banore e nëpërmjet tunelit të murrizit rruga kalon në territtorin e bashkisë Klos e konkretisht në fshatrat Drezës, Xibër, Shkallë, Fshati Fshat. Me një popullsi rreth 21 mijë banorë. pas daljes nga tuneli I Qafe Buallit rruga kalon ne Bashkinë Bulqizë me një popullsi rreth 41 mijë banorë e në afërsi të urës së Cerenecit rruga kalon në gjurme të re , në të djathtë të fshatit Shupenzë e më tej në Gjoricën e poshtme e përfundon në Bllatë.

Gjurme e Re

– Segmenti rrugor – me gjatësi rreth 1,15km, fillon në periferi të Tiranës ( kafja e Remes) deri tek ura e Brarit,

Segmenti me gjatesi rreth 5.2 km, fillon nga Ura e Brarit deri në Zall Bastar, projekti konsiston në plotësim dhe përfundim të punimeve të nisura.

Gjurme e Re

Segmenti – me gjatësi rreth 22.9 km, fillon Zall Bastar – dalje Ura e Vashës, projekti

DSC00103

 

konsiston në ndërtimin e një gjurmë krejtësisht të re të painvestuar si dhe të veprave të mëdha të artit

Tunelit të Murrizës 3.2 km I projektuar sipas standarteve të projektimit me një tub sëbashku me tubin e emergjencës si dhe dy urat e larta : ura Fshat me l =332 m h = 125 m dhe ura e Vashës me l =398 km h = 156 m.si dhe dy galerite e hapura. aksi rrugor futet në territorin e Bashkise Bulqizë

Segmenti – Dalja e Ures së Vashës – Bulqizë, me gjatësi l =9.6 km projekti konsiston në plotësim dhe përfundim të punimeve të segmentit si dhe të punimeve të tunelit të Qafë Buallit me gjatësi rreth 470 m.

 

Segmenti– Bulqize – Ura e Cerenecit – me gjatësi rreth 20.12 km është investim i kryer dhe aks i vënë në shfrytëzim .

Gjurme e re segmenti – Ura e Cerenecit – Bllatë, me gjatësi 9.11 km ku do të ndërtohen edhe 2 Ura , një mbi lumin Zall Bulqizë me l =216 m dhe ura mbi lumin Drin i Zi me l = 300 m, .

Gjurmë e rë është degëzimi Klos – Ura e Vashës me gjatësi rreth 3 km i cili lidh qendrën e banimit Klos si dhe rrethinat përreth me rrugën e Arbërit .

Segmenti Maqellarë – Bllatë ( pika kufitare ) , me gjatësi rreth 2.9 km është Rruga lidhese e pikes kufitare Bllatë –me Maqellarë e më tej e cila do të rikonstruktohet tërësisht dhe do të ketë parametra të një rruge urbane, me një karrexhatë me dy korsi, bankina të shtruara dhe trotuare.

-Vlera totale e punimeve është rreth 40.3 miliard lekë nga të cilat rreth 37.7 miliard lekë kosto ndërtimore dhe 2.6 miliard leke – kosto mirëmbajtje + operim i tunelit.

-afati kohor i realizimit të plotë të këtij projekti është për ndërtimin e të gjithë projektit – 44 muaj -mirëmbajtje dhe operim tuneli – 111 muaj.

DSC00077

Përfitimet –

Ndëtimi i rrugës së Arberit me një gjatesi rreth 74 km do te shkurtojë në mënyrë të ndjeshme rrugën ekzistuese që përdoret sot nga Tirana për në Dibër me gjatësi 180 km, duke ndikuar në zhvillimin e zonave në të cilat kalon kryesisht të Qarkut të Dibres, e cila ka një popullsi rreth 130,000 banore, si dhe te Njesise Administrative Zall-Bastar të Qarkut të Tiranës me një popullsi rreth 6525 banorë. Kjo rrugë do të bëhet një korridor lidhes i rendesishëm i Lindje-perëndimit.

Kjo rrugë lidh rajonet lindore dhe verilindore të Shqiperisë duke përmiresuar transportin e banoreve që jetojnë në zonat në të cilën kalon rruga, si dhe siguron transportin e burimeve natyrore nëntokesore siç është kromi nga Bulqiza për në portin e Durrësit, i cili më pas eksportohet. Gjithashtu ky aks rrugor do te jetë rruga më e shkurtër që lidh Tiranën me Dibrën, si dhe me veriun e Maqedonisë, Dibrën e Madhe, Tetovën dhe Shkupin, pra do të jetë rrugë lidhëse ndërkombëtare.

*Pershkrim i ARRSH

 • Ari

  January 30, 2019 #1 Author

  Pershendetje!doja te dija se thon qe ka zera qe rruga e arberit ka ngalur punemwt sepse fondi ka shkuar per unizersitetet?

  Reply

  • Author Author

   February 1, 2019 #2 Author

   Nuk eshte e vertet, puna vazhdon normalisht ne Rrugen e Arbrit

   Reply

 • Valeri

  February 26, 2019 #3 Author

  Pershendetje
  Ne videon e mesiperme pashe qe po cpohet edhe tuneli T2. A mund te me thoni ju lutem ne cilen pjese te Rruges se Arberit do te jete ky tunel ?
  Faleminderit paraprakisht per pergjigjen

  Reply

  • Author Author

   February 27, 2019 #4 Author

   Tuneli T2, quhet ndryshe Tuneli i Murrizit rreth 3.2 km ndodhet ne afersi te Zall Bastarit.

   Reply

 • Valeri

  March 19, 2019 #5 Author

  Flm per pergjigjen, por nga sa kam lexuar tuneli i Murrizit eshte me dy hyrje, kurse ne videon e mesipermeme T2 me rezulton me nje hyrje. Nga ana tjeter nga sa shikoj nga terreni T2 me le pershtypjen qe duhet te jete dku nga pjesa e Xibrrit, pra pertej tunelit te Murrizit ne drejtim te Klos Bulqize.

  Reply

  • Author Author

   April 4, 2019 #6 Author

   Tuneli eshte me nje hyrje, 2 korsi per makinat. Ajo qe shihet ne video eshte tuneli i emergjences qe ecen paralelisht me tunelin ku do kalohet normalisht.

   Reply

Leave a Reply to Author Author Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *